Gästrabatt 2018

Gästrabatten planterad i början av juni 2018

Nu är rosor, perenner och sommarblommor på plats i årets gästrabatt. 

/plantering_kj.jpg Plantering Foto Karin Johansson                

"Tommelises krinolin" 

I månadsskiftet juni-juli pågår World Rose Convention i Köpenhamn, som har temat A Fairytale of Roses. Med årets rabatt vill Göteborgs Rosensällskap hylla några av våra mest älskade sagoförfattare, Astrid Lindgren och H.C. Andersen och samtidigt försöka återskapa lite av barndomens upplevda eller drömda, överdådiga sommaräng. 

I ”Tommelises krinolin” kan du se den rosablommande rabattrosen ’Astrid Lindgren’, den karminröda buskrosen ’Ronja’, den röda rabattrosen ’H.C. Andersen’ och den lågväxande röda kryprosen ’Tommelise’.

Tillsammans med ’Astrid Lindgren’ växer bl.a. Gaura ’Snowbird’, Geranium ’Rose Clair’, och Clematis ’Aljonushka’.

 'Ronja' Foto Henny Johansson

’Ronja’ har sällskap av Geranium ’Azure Rush’ och rosa pipört (Centranthus ruber).

’H.C. Andersen’ har sällskap av Gaura ’Freefolk Rosy’, det guldfärgade gräset ekorrkorn (Hordeum jubatum) och vita liljor.

’Tommelise’ växer i en bädd av blå hornviol (Viola cornuta) och en lågväxande klemats, Clematis integrifolia. 

 'Tommelise' Foto Henny Johansson

I mitten växer olika klätterväxer, såväl fleråriga som ettåriga. Fleråriga Akebia quinata, fembladig akebia, fler olika Clematis viticella, bl.a. namnorterna ’Betty Corning’ och ’Blue Angel’, och den ettåriga klockrankan (Cobaea scandens). I rabatten svävar också den lila jätteverbenan (Verbena bonariensis). I kjolens bård växer blåblommig murklocka (Campanula portenschlagiana) och vita smultron.

Komplett växtlista kan du se här vaxtlista-gastrabatt-tf-2018_uppdaterad-juni_in.pdf

Hösten 2017

Göteborgs rosensällskap har bjudits in av Trädgårdsföreningen att göra 2018 års gästrabatt i parken. Arbetet är igång och vi har precis innan jul skickat in listor på de växter som kommer att användas i rabatten. Arbetet sker i samarbete mellan skötselgruppen för rosariets vildrosor/pimpineller och parkens trädgårdsmästare. Vi kommer att rapportera under arbetets gång om plantering och växtval samt om utvecklingen av rabatten under säsongen 2018.  

Överst: Floribundarosen 'Astrid Lindgren' och Gaura 'Freefolk Rosy'
Underst: Vit Gaura och floribundarosen 'H.C. Andersen' (foto Henny Johansson)