Skötsel vildrosor

Under säsongen träffas vi i rosariet varje onsdag kl. 17-19, mitten av april-september, ej juli.

Vi blir gärna fler. Har du frågor om rosor, sorter, skötsel etc., är du välkommen att fråga.

Lokalgruppen är sedan tidigare (2005) delaktig i skötseln av rosariets vildrosor. I dag ansvarar vi för bl.a. beskärning, rensning, förnyelse och komplettering av vildrosorna.

 
Nypon från spiosissimaros, med de typiska blomskaften, där "nyponet" går ned i skaftet. 

I samband med utställningen Göteborgs lustgårdar 2008 har gruppen varit delaktig i planeringen av placering och omflyttning av vildrosorna bl.a. så att de står sektionsvis. Det innebar bl.a. att rosariets rosor i sektionen Pimpinellifoliae flyttades till området framför Direktörsvillan. Där finns sedan tidigare också en del vildrosor samt hybrider ur Spinosissima-gruppen.
Detta görs för att samla ihop vildrosorna i nämnda sektion och deras hybrider. Sortimentet är också möjligt att utöka och har kompletterats med rosor från Finland.

Också en del rosor tillhörande Spinosissima-gruppen funna genom den pågående rosinventeringen kommer att placeras här.

Sedan tidigare:

Vildrosor i Göteborgs rosarium

Göteborgs rosensällskap sköter och förnyar Göteborgs rosariums samling av vildrosor.

23 mars 2013

Första tillfället för skötsel av vildrosor i rosariet. Planterade lökar har börjat visa sig. Annars var det fruset i marken. Det hade gått att börja beskära vildrosorna, men det får vänta till nästa tillfälle. Vi städade i rabatterna inför påsken. Det vi planterade av klätterrosor våren 2012 har klarat sig hittills i år, även om de har frusit ned något, men vi gör en ny beställning av klätterrosor, och beställer för säkerhetsskull några extra av t.ex. Rosa henryi och Rosa sempervirens.
Rosa stellata var. mirifica, sacramentoros, verkar ha klarat sig helt, men den skuggas mer av andra buskar under vintern, vilket kan påverka.
 

Hösten 2012

synstylae_300.jpg

Våren 2012

planterade vi vildrosor i klätterrossektionen Synstylae sektionen:
Rosa gentiliana Rosa brunoni gigantea Rosa henryi
longicuspis_300.jpg
Rosa longicuspis, läderros (bilden ovan) Rosa luciae var. onei Rosa maximowicziana, manchurisk ros Rosa mulliganii, mulliganros Rosa multiflora, japansk klätterros Rosa rubus, hallonros Rosa sambucina Rosa sempervirens Rosa wichurana, krypros.

30 april 2012

I år förnyas delarna framför Direktörsvillan, där Pimpinellifoliae sektionen finns. Här ska planteras fler rosor ur Spinosissima-Gruppen samt undermattor av bl.a. blommande vår- och höstlök. I samarbete med parkens trädgårdsmästare. I år planterar vi också fler vildrosor i klätterrossektionen Synstylae sektionen, bl.a. återplanteras den fina Rosa henryi. De planteras i nygjorda ytor där också västsvenska rosor ur POM-samlingarna ska planteras i Göteborgs rosariums klonarkiv, "rosarkivet".

synstylae.jpg
Karin Boye statyn bland POM-rosor och vildklätterrosor.
Statyn står här under tiden stadsbiblioteket renoveras. Statyn invigdes samma år som rosariet, år 1987. Rosariet firar 25 år 2012.
Läs mera:
Karin Boye statyn flyttas
Karin Boye statyn invigs 1987

 

spin_tf4.jpg
Pimpineller framför Direktörsvillan, 2011

gloryofedzell_0.jpg
'Glory of Edzell', en av de första att blomma